Copak mě to ničí mladé ovocné stromky?
Submitted by Anonym (bez ověření) on 9. June 2016 - 14:57
už tři týdny sleduji zhoršující se stav mladých ovocných stromků. Jelikož jsem začátečník a chybějí mi zkušenosti prosím o radu. Nejprve (tři týdny zpět) jsem zpozoroval mravence mezi listy a od toho odvodil možnou přítomnost mšic, což se potvrdilo. Po přečtení různých for na internetu jsem přistoupil k metodě postřiku výluhem z kopřiv (hrozný smrad), mšice se sice sporadicky vyskytují stále, ale myslím, že takové škody nemohou páchat. Začali hnědnout listy, a uplně opadávat konce větviček. Nejřív jsem si myslel, že mě stromky někdo zaštipuje, ale nakonec jsem vypozoroval že padají samy.
Zahlédl jsem několik možných pachatelů a některé i vyfotil. Spolehlivě se vyskytuje listokaz zahradní a nějaký čevený brouk, kterého se mi nepodařilo identifikovat (na fotkách). také mám pocit, že jsem tam zahlédl obaleče jablečného ikdyž zatím stromy neplodí. Ztím jsou poškozené pouze jabloně, ale myslím že to už leze i na švestičky.
Zahradu mám asi čtyřicet metrů od lesa, možná by to také mohl být problém.
Prosím o informaci. Nedokáži posoudit kteří brouci stromům škodí a kteří pomáhají či se jedná o plíseň nebo houbu. Rád bych co nejdříve věděl jaký postřik zvolit.
Přidat komentář