Škůdce na Jilmu sibiřském

Narazil jsem pod odlupující se kůrou jilmu sibiřského nakladená vajíčka a jednoho mrtvého brouka. Na několika místech byly "piliny" jak od kůrovce. Nenašel jsem ale žádné chodbičky, které kůrovec pod kůrou typicky dělá. Vajíčka jsem našel na několika kusech jilmu - 7 let starý živý plot.

Loni mi jeden jilm před 4 lety přesazený mimo diskutovaný živý plot uschl. Pod kůrou jsem našel stovky larev pravděpodobně kůrovce a všude chodbičky a dírky (z tohoto bohužel nemám žádné fotky).

Nevím tedy, jestli se jedná o stejného škůdce anebo vajíčka nakladl nějaký jiný druh, který jenom využil skulin pod kůrou. Kvůli výskytu"pilin" mi to ale spíš připadá, že se bude jednat o dřevokazného škůdce a tedy nejspíš o toho samého, který mi už loni jeden strom zabil.

Ochrana proti tomuto škůdci (pokud byl určen): 

jilmy obecně napadá větší množství dřevokazných škůdců. Mezi největší hrozbu, ale patří bělokaz jilmový (Scolytus scolytus). Samotný brouk a larva nemusí být pro jilm jako takový velký problém, problém ale je, že je vektorem grafiózy jilmů. To je houbové onemocnění způsobené patogenem Ophiostoma novo-ulmi. Choroba může být pro jilm fatální, pohybuje se (prorůstá) cévními svazky po celém stromu. Následně jilm usychá.

Doporučení je odřezat napadené větve - i přesto se může patogen šířit dál. Preventivní opatření je postřik proti škůdcům jako je zmíněný bělokaz jilmový, např. přímo k tomu účelu schválený NeemAZAL a předcházet poraněním např. od sekačky. V neposlední řadě strom musí mít dostatek vláhy.

Děkuji za odpověď. Má ale bělokaz jako vývojovou fázy vajíčka viz foto?

ano má vajíčka. myslím, že to na vaší fotce by, ale mohly být hyfy s fruktifikačními orgány výše uvedené houby Ophiostoma novo-ulmi. Ovšem můžu se mýlit, podle toho obrázku se to opravdu určuje velmi špatně. Trošku víc k bělokazu jilmovému najdete zde - https://www.skudci.com/belokaz-jilmovy

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.