Vrtavec plstnatý

Vrtavec plstnatý
Latinsky: 
Niptus hololeucus
Anglicky: 
Golden Spider Beetle
Německy: 
Messingkäfer
Slovensky: 
Vŕtavec plstnatý

je drobný zlatohnědý brouk z čeledi červotočovití (Ptinidae), který není schopný letu.

  • Velikost - 2,4mm -4,7mm
  • Barva - zlatohnědá
  • Napadá -  jabloně, hrušně
  • Jaká forma škodí - kůže, kožešiny, potraviny
  • Jak se zbavit vrtavce plstnatého -  viz Ochrana níže

Dospělý vrtavec plastnatý je brouk vzdáleně svým vzhledem připomínají pavouka. Má zlatohnědou barvu a je velmi hustě,  ochlupen mosazně lesklými chloupky. Má dlouhé nohy  s kyjovitě zesílenými stehny a silně vyklenutým zadečkem. 
Larva měří až 7,5 mm délku. Je bíložlutá s hnědožlutou hlavovou kapsulí, která má po stranách červený podélný pruh. Směrem k břišní straně je zakřivená jako larva chrousta, s třemi páry hrudních nohou a dlouhým, jemně červenohnědým chlupem.

Popis

Vrtavec plastnatý (Niptus hololeucus),  je světloplachý a miluje prostředí s vyšší vlhkostí. Patří do skupiny škůdců materiálů, kteří - pokud se vyskytují ve velkém  množství - mohou způsobit na mnoha materiálech nezanedbatelné škody.
Za příznivých teplot samice během několika měsíců naklade k podkladu napadeného materiálu průměrně 100-150 vajec, která jsou nejprve bílá, později žlutavá, 0,7-1 mm velká a pokrytá lepkavým sekretem.
Po přibližně 14 dnech se líhnou mladé larvy. Tyto bílé larvy mají světle hnědou hlavu a jsou řídce ochlupené. Larvy jsou  schopné předst "pavušinky", a po přibližně třech svlékáních se zavíjejí do kokonu.
Za příznivých teplot kolem 25° C a relativní vlhkosti vzduchu kolem 70 % trvá vývoj od vajíčka v dospělého brouka pouze asi 70 dní, při 20° C je vývoj delší a to až 7 měsíců. 
mohou mít až 2 generace ročně.

Potrava - co napadá

Vrtavci plastnatí mají široké spektrum potravy, živí se rostlinnými a živočišnými látkami.
Napadají potraviny jako obilí a všechny druhy obilných výrobků, ale také seno, slámu, semena, kůže, kožešiny, kůže, vlněné zboží, mrtvý hmyz a jiné mršiny, trus atd.
Při přemnožení jsou schopni způsdobovst poměrně znasčné škody na zásobách potravin, nebo textiliích.

Vyšší vlhkost vzduchu může vést  k masovému přemnožení. Především v obytných místnostech se při masovém rozšíření může objevovat prakticky všude (např. v prádle, nádobí, kartáčích na vlasy, lampách atd)

Ochrana

Základem boje proti napadení vrtavcem plstnatým musí být vždy hledání zdroje napadení. To se může zejména v starých budovách ukázat jako obtížné, protože se "hnízda" brouků často nacházejí v dutinách pod podlahou atd., tedy v špatně přístupných oblastech.
Kontrola všech dutin (např. stropních dutin, střešních dutin, částečně využívaných komínů atd.) je proto nezbytná. Napadené materiály a zásoby musí být odstraněny nebo zničeny. Poté je třeba tyto místnosti důkladně vyčistit.

 

Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Vrtavec plstnatý
Ochrana : 
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

Jak se zbavit vrtavce plstnatého,dík.

Zdravím, máme ho taky na 150 let starém statku v bytě po rekonstrukci, nám vylézá na WC ze zdi která čeká na obklady. Pod podlahou jsou staré klenby a trámy a kdysi tam skladovali obilí. WC dcera vystříkala sprejem COBRA na létací hmyz, aniž by věděla co je to za broučka který ji v klidu sleduje ze zdi. Do rána jimi byla posetá celá podlaha (samozřejmě, že jsme neměli tušení že jich je tolik, my jich viděli jen pár na zdi :-) ) a zatím nejsou od té doby vidět.

Vyhodit čím se vrtavec živí často větrat

prosím, poraďte, jak se zbavit vrtavce plstnatého, který se letos na podzim přemnožil ve staré chalupě z roku 1927, kde jsme udělali velkou rekonstrukci - nové omítky, podlahy atd.
Děkuji

Dobrý den prosím jak se zbavit brouka Vrtavec plsnatý děkuji2

Dobrý den nevíte jak se zbavit vrtavce v chalupě? Děkuji za odpoved. dasa.mikova@seznam.cz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se zbavíme vrtavce, který nám znepříjemnuje bydlení, děkuji moc za dobrou radu

dobrý den.Prosím jak se zbavit brouka- vrstvec?Objevil se nám v nově zrekonstuovanej půdě hlavně vylezají kolem škvír u lišt podlahy.Četla jsem o nějaké dýmovnici,jaký je název a kde se dá koupit?děkuji.

Dýmovnice funguje částečně, ale nevnikne do skulin, trámů apod. a nepůsobí na vajíčka. Jedině odbornou firmu.

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.