Hlemýžď zahradní

Latinsky: 
Helix pomatia
Anglicky: 
Burgundy snail
Německy: 
Weinbergschnecke
Slovensky: 
Slimák záhradný

patrně nejznámější ze "šneků". Jde o velkého plže s hnědou ulitou, který se dožívá stáří až 6 let. Zimu přežívá v půdě, kde najdeme jeho ulitu tzv. zazátkovanou. Šnek je hermafrodit, kteří po odplodnění kladou cca 40 velkých vajec do půdy.
Hlemýždi dokáží na malých rostlinách napáchat značné škody, za den totiž spasou prakticky tolik potravy kolik sami váží.
Hlemýždi, ale nepáchají takové škody jako slimáci, zřejmě jich nikdy není tolik. Navíc hlemýžď a slimáci se nemají moc rádi, zřejmě si konkurují a z vlastní zkušenosti vím, že na zahradě, kde se nám vyskytuje poměrně hodně hlemýžďů jsme nikdy neměli slimáky.
Milují třeba mátu peprnou, když jí včas neochráníte zbydou z ní pouze holé stonky.

Ochrana : 
Ruční sběr, chemicky, chránění rostlin
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

Musím tedy oponovat, v naší obci se odedávna vyskytovalo a vyskytuáje velké množství hlemýžďů. Za éry socialismu se tady dokonce vykupovali na kila. Nyní k hlemýžďům přibili slimáci a nijak si v zájemném soužití nepřekáží.

I já bych si dovolila oponovat. Stovky hlemýžďů klidně spolupracují a žijí s tisíci slimáky na naší velké zahradě a v sousedství. Sežerou co se dá a nejlépe čerstvě vysázené afrikány a třeba majoránku.

Musím se přidat. U nás na zahradě žije hodně hlemýžďů i slimáků dohromady.

Afrikány sežrali za jednu noc

Taky jsem přišla za jednu noc o afrikány.

Údajně by měli hlemýždi žrát slimákům (hnědákům) jejich vajíčka a tak je postupně likvidovat.

Používám na zahradě hodně kamene, což přispělo k tomu, že slimáci se mi hodně rozmnožily. Pak se přitáhly odněkud šneci a za pár let slimáci zmizely. Evidentně vajíčka slimáků pro šneci něco jako kaviár. Možná šneci sežerou pár jahod i když já je na tom nepřistihla, ale stejně ne v tom množství, kdy mi po slimákům nezbývalo skoro nic.

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.