Identifikace brouka

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu při identifikaci brouka. Před dvěma týdny jsem objevila larvy, o kterých jsem si myslela, že jsou to moli. Měla jsem prožraný sáček s mletou paprikou a larvy vypadly z horní police na kuchyňskou linku a vypadalo to, že lezou ze spár té linky. Zlikvidovala jsem je a všechno koření pro jistotu vyhodila. Celá linka je z dřevotřísky a na bocích dílů, které se dají vytáhnout jsem viděla již otevřené kukly. Dnes se objevilo pár larev znovu a dokonce jsem našla malinkého brouka sedícího na lince. Potom jsem vytáhla znovu ten díl a z boku kontrolovala ty kukly, v jedné byl ten brouk další. Tipovala jsem to na nějakého červotoče, nejspíše na spižního. Opravdu si nevím rady. Brouk byl celý oválný a měl velikostně asi tak 2mm. Lepší fotku jsem bohužel nemohla udělat.

To naozaj vyzerá na červotoča chlebového, po česky spížního. Pomohlo by keby si ešte popísala alebo odfotila larvy - boli biele, tak do pol milimetra, tvarom do písmena C? Ak áno, tak určite červotoč. Papriku aj všetky koreniny ľúbia, bohužiaľ ale prakticky všetky suché potraviny zjedia. Vyhodiť by si mala všetky potraviny z tej linky, kde si ich objavila, najlepšie aj susedné skrinky a police, a to aj neotvorené. Poriadne poumývať a poprezerať všetky zákutia a štrbinky linky, resp. radšej asi celej kuchyne, lebo stačí jeden potvorák, ktorý ti odtiaľ vyletí a nájde si jedlo úplne inde. A všetky potraviny skladovať v uzatváracích plastových alebo sklenených nádobách, presypať všetko tam hneď po nákupe, lebo tie potvory sa prekušú aj cez igelitový sáčok, papierový samozrejme, aj alobal dokonca.

V tomto bytě bydlím rok a půl a absolutně nechápu, kde se tady vzali.. Larvy nebyly do písmene C, byly rovné.. Bojím se toho, že ta kuchyňská linka bude celá na odpis, jestli prožrali tu dřevotřísku. Právě jen to koření jsem měla v nezavřené nádobě, ale hned jsem to zlikvidovala. Jdou po tom dřevě, když se tam pak líhnou? Nebo jen po jídle? Napadlo mě ty kraje a spáry natřít bezbarvým lakem proti těm hajzlíkům, protože i z těch spár lezly larvy :(

Potom by ešte podľa mňa pripadal do úvahy niektorý druh potemmníka, vyzerajú podobne, aj jedálniček majú podobný, larvy má rovné, bledožlté. Ja som ich rozoznala prakticky len podľa chovania - keď sa dotkneš potemníka, tak hraje mŕtveho - zabalí sa, doslova odpadne, keď je na stene, spadne dolu, a pokiaľ ho necháš na pokoji, rozbalí sa a beží preč. Ale likvidácia je prakticky tá istá, čiže určite poriadny úklid - bacha aj na úplne malé zvýšky jedla niekde zapadnuté. Ak si stopro identifikovala, že žrali tú papriku, tak drevo ti určite nežerú - nepoznám taký druh, čo by jedol i potraviny i drevo - podľa mňa sa ti v tých špárach len skrývajú. Často sa takéto druhy dostanú do bytu z obchodov s rôznymi potravinami bohužiaľ.

Dobrý den toto mi leze doma co to může být?

Comment Upload: 
img_20210106_130639.jpg

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli nevíte co to je za brouka. Nikdy v životě jsem ho neviděla před pár měsíci jsme se přestěhovali do nového a tady jsem ho viděla mám malé dítě tak se bojím jestli to není štěnice. Každý den nebo od den najdu jednoho. Nikdo není postipanej. Nechazim je na záchodě a jednou lezl v kuchyni jinak zatím nikde jinde. Moc děkuju za odpověď.

Comment Upload: 
img20220831141210.jpgimg20220831141224.jpg

Veľmi zle to rozoznať, ale podľa mňa to budú pisivky - súhlasí aj lokalita, kde ste ich našli. Sú neškodné, v byte ich má snáď každý. Skúste si o nich nájsť viac buď na tomto fóre v zozname škodcov, alebo na nete.

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.