Pilous černý

Pilous černý
Latinsky: 
Sitophilus granarius
Anglicky: 
Wheat weevil
Německy: 
Kornkäfer
Slovensky: 
Zrniar čierny

Pilous černý (Sitophilus granarius) je typickým zástupcem čeledi Curculionidae. Další dva druhy tohoto rodu, S. oryzae a S. zeamais, jsou také běžnými škůdci skladovaných obilovin. 

  • Velikost - 2,5mm -5mm
  • Barva - hnědá až černá
  • Napadá -  obiloviny
  • Jaká forma škodí - larva
  • Jak se zbavit pilouse černého- viz Ochrana níže

Popis

Vajíčka, larvy a kukly všech vývojových stadií pilouse černého se všechny nacházejí v otvorech vyvrtaných v obilí a nejsou tedy normálně viditelné.
Larvy jsou bílé a beznohé. Existují čtyři larvální stadia. 

Dospělci pilouse černého se mohou velmi lišit ve velikosti. Mohou meřit od 2,5-5,0 mm nejčastěji 3 až 4 mm.
Mají charakteristický "nos" čeledi nosatcovitých a zalomená tykadla.
Jsou  leskle kaštanově hnědí, červenohnědí případně leskle černí.
Tělo je řídce pokryto krátkými, silnými žlutými chloupky.
Tykadla mají osm článků.
Dospělci nemají křídla a proto nemohou létat. 

Rozšíření

Pilous černý je rozšířen po celém světě v mírných oblastech. V tropických zemích je vzácný.

Jak se šíří

Dospělci pilouse černého se nemohou šířit létáním, ale jsou velmi pohybliví. Jsou šíření především v obilí jako vajíčka, larvy nebo kukly. Mohou se snadno šířit v různých obilných zbytcích.

Pilous černý je častým škůdcem pšenice a ječmene. Může napadat i jiné obiloviny, jako je kukuřice, čirok, nebo rýže,

Hostitelské rostliny, které pilous černý napadá

Český název Latinský název
Arašídy Arachis hypogaea
Oves Avena sativa
Cizrna Cicer arietinum
Slunečnice Helianthus annuus
Ječmen Hordeum vulgare
Rýže Oryza sativa

 

Biologie pilouse černého

Samičky obvykle kladou během svého života kolem 150 - 300 vajíček.
Vajíčka jsou kladena jednotlivě do dutin, které samice vyvrtává v zrnech obilí. Dutiny jsou uzavřeny voskovou zátkou, kterou vytvoří samice.
Larvy se líhnou asi po  4-14 dnech, v závislosti na teplotě a vlhkosti.
Jedna larva se vyvíjí v každém napadeném zrnu. Živící se larvy vyhloubí tunel a mohou pokračovat v krmení, dokud nezůstane pouze obal zrna.  
Existují čtyři larvální stadia a následné kuklení probíhá uvnitř zrna.
Nově vylíhnutý dospělec se prokouše ven ze zrna, kde zanechá charakteristický výstupní otvor.
Za teplých letních podmínek lze životní cyklus dokončit během 4 až 6 týdnů, ale v zimě může trvat až 17 až 21 týdnů.
Dospělci mohou přežít měsíc nebo déle bez potravy v chladnějších podmínkách.
Optimální podmínky pro vývoj jsou  asi 30°C a 70% vlhkost.
Obvykle nemůže napadat plodiny na poli před sklizní.

Přirození nepřátelé

Přirozený nepřítel Typ Životní stadia
Acaropsellina docta Predátor  
Anisopteromalus calandrae Parazit Larvy
Bacillus thuringiensis thuringiensis Patogen  
Beauveria bassiana (bílá houba muscardine) Patogen Dospělci
Cephalonomia tarsalis Parazit Larvy
Choetospila elegens Parazit Larvy
Lariophagus distinguendus Parazit  
Lonchaea corticis Parazit  
Pteromalus cerealellae Parazit  
Theocolax elegans Parazit Larvy

 

Škody, které pilous černý způsobuje

Pilous černý je vážným škůdcem skladovaných obilovin.
Larvální stadia se živí uvnitř zrna na jádrech, čímž ho znehodnocuje.
Je to vážný škůdce zrn pšenice a ječmene. Napadá také žito, rýži, kukuřici a jiné obiloviny. Někdy napadá semena slunečnice, sušené fazole, cizrnu, arašídy, žaludy, kaštany, těstoviny, ozdobnou sušenou kukuřici.
Napadené zrno může být zranitelným vůči útoku jiných škůdců, případně je vstupní branou různých houbových patogenů, které zrno znehodnocují např. následnou tvorbou mykotoxinů.

Kontrola

Zjištění přítomnosti larev pilouse ve skladovaných obilovinách je velmi složitá, zejména v počátečních stádiích, protože životní cyklus se odehrává převážně (od vajíčka do kukly) uvnitř zrna. 

Zajímavosti:

  • Předstírání smrti: Když jsou dospělci pilouse v  ohroženi nebo vyrušeni, stáhnou své nohy u těla a předstírají smrt.
  • Výběr zrn pro kladení vajec: Samičky mohou rozpoznat, zda bylo v zrnu obilí již nakladeno vajíčko jinou samičkou. Tímto způsobem se zajišťuje, že larvy přežijí a vyprodukují další generaci.
  • Velký počet potomků: Jeden pár pilouse může za rok vyprodukovat až 6 000 potomků.
Pilous černý a larva
Pilous černý v obilí
pilous
pilous
pilous
pilous
Ochrana : 
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

dobrý den,asi v mouce jsem si domů donesla pilouse, mouku jsem vyhodila a pilouse máme po celém bytě, prosím, jak se dají zlikvidovat? Jsou snad v každé máastnosti. děkuji za odpověď. G.

Těžko dokonale poradit, nicméně - zamezit broukům přístup k živinám (tzn. izolovat mouku, krupici, rýži, kroupy...) a manuálně zabíjet. A doufat, že se někde nezapomněl zbytek mouky na dně spíže. Zkrátka - uklidit si a vyzbrojit se palcem pravé ruky a trpělivostí.

Pilous se mi teď objevil poprvé - v krmení pro osmáky degu. Dřív sem vždycky do všech nádobek s krmivem dávala hřebíky a nikdy se tam hmyz neobjevil, takže to zas zavedu.

Ta mouka nebude pravděpodobně primární zdroj. Pilousi potřebují ke svému vývinu něco pevného, např. zrní, kroupy, těstoviny, sušenky, perník, cereálie, krmné granule. Hledat, najít a vyhodit! Ve větším nožství /obilí/ vyplynovat fosforvodíkem, nebo u něčeho cennějšího a méně napadeného ošetřit tepelně, anebo zamrazením.vka

Dobrý den,máme koně a ve skladu s krmením máme palety s ječmenem, ovsem a kukuřicí a vyskladněné pytle s ječmenem.Dnes jsem otevřela pytel a byl plný brouků(podle obrázku asi pilous), těch pytlů je tam několik metráků a jsou napadené všechny.
V paletách je jádro v pořádku. Prosím o radu, jak škůdce zlikvidovat a zda napadený ječmen lze zkrmit.Jádro šrotujeme a zpařujeme horkou vodou asi 60°C.
Mockrát děkuji za odpověď!

Obilniny napadene pilousem jsem nevhodne ke zkrmeni, predevsim jsou znehodnocene jejich exkrementy

Tak my si je přinesli domů s kukuřicí pro králíka. Přál bych Vám vidět jak to vypadá u holky v pokojíku. Už jsem odtahal i nábytek a biolit, biolit biolit .............

Vyhodit, anebo prohřát /55 stupňů po dobu jedné hodiny/, anebo zmrazit /-14 stupňů po 48 hodin/. vka

Dobry den,mame cincily a koupila jsem jim potravu prone primo urcene i ja nasla spousty techleh Pilousich potvor letelo vse k slepicim vse jsem vycistila vymyla octovou vodou.
A koupila nove zrni co me ovsem cekalo znova ty hrozny brouci. Prosím O RADU CO STIM
DEKUJI.

Taky mám doma něco podobného. Když ho rozmáčknete, smrdí jako dezinfekce?

Dobrý den,

mám dva Osmágy Degu a krmím je normální stravou pro hlodavce bohužel v jídle jsem nic nenašla ale po celém pokoji mám Pilouse Černého a nevím jak se ho zbavit normální biolit na nelítací hmyz na to nefunguje jsem už nešťastná mám je všude v posteli mi lezou po stropě no děsné, jsou nějak nebezpečne na lidi?Můžete mi říct, který biloit na to fuinguje? Jídlo pro osmaky mám v zavřené lahvi a osmáky pravidelně čistím.

Děkuji za rychlou odpoověď.

Terezie

(Actellic 50 EC, Coopex a toto ošetření opakovat, popřípadě provést aplikace plynů oprávněnou osobou.

jenom mi prosim poradte kde ten actellic 50 koupim je to docela nutne nak se nam ten pilous mnozi na pude s v jecmeni

Actelic 50 EC do obilí nestříkejte, lze to jen aplikovat na speciálním dávkovacím zařízení tak, aby byl přípravek naprosto rovnoměrně rozdělen do obilí. Ošetřuje se obilí na pásovém dobravníku, dávkuje se 8 ml Actelicu na tunu obilí, ochranná doba je 42 dnů. Doma tak rovnoměrného rozdělení nedosáhnete, obilí nejspíše znehodnotíte anebo pilousi přežijí. Doporučuji vyplynovat fosforvodíkem, ale ten mají jen některé odborné firmy. V nevelkém množství by snad pomohlo prohřátí. Přesypat do černých igelitových pytlů a dát na slunce. Otáčet. Pokud teploty v celém substrátu dosáhnou 50 st. po dobu jedné hodiny, tak by to mělo být dostatečné k vyhubení všech stádii pilousů. V době prohřívání obilí proveďte v místě uložení postřik vhodným insekticidem. vka

jo a sem z benesova u prahy tak aby ste mi nahodou neradili naky prodejny napr.v ostrave.snad by bylo nejlepe dobirkou

Též jsem doma nacházela stále ty boučky,byli sem tam v mouce pak v cukru pak soli dokonce i lentilky těm mrchám chutnají a tak dál.Dnes jsem objevila zdroj.Máme doma papouška žako a donesla jsem je v sáčku s krmivem.Pomalu jsem dostala infark když jsem tu nádobu otevřela!Bylo v ní naprosto černo a plno těch malých zmetků!7 hodin jsem uklízela jen obyvák a kuchyň.Kyždý rožek v jsem těchto místnostech poctivě vytřela a vydesinfikovalaa přesto se sem tam objeví jeden na zdi pak na zemi.A jsem zvědavá co jim zachutná dál.Kdyby někdo věděl jaký sprej na ty potvory tak pište!!!S takovým broučkem teda žít nebudu!

Díval jsem se na nějaké různé spreje a tak, ale jediné co pomůže je tohle

https://www.deveshop.cz/insekticidy/atak-fumigator--20g/

Zkuste se podívat.

Obrázek uživatele lucie

dobrý den, pilouse máme doma již asi 2měsíce a ne a ne se jich sbavit. Neustálé je likvidujeme prstem, chytáme co můžeme, stačí ovšem obejít byt a při cestě nazpět jsou tam zas..:-( Již na počátku jsem vše vyhodila a zdá se mi, že to již trvá moc dlouho. Někdy jsou malý, jak kdyby see vylíhli nový. Mají někde nějakou skrýš?? Již jsem vše několikrát prohledala a vydrhla a nic..
Co s nimi? Prosím, poraďte zda zabírá nějaký prostředek který bychom si moli dobolit v bytě 2+1, který neustále obýváme.
děkuji.

Ničit, ničit, ničit. Přinesla jsem si je v rýži z Lídlu. Zabydleli se ve spárách ve sklepě a vyhlodali mi
díry v dřevěné zárubni. Takže jsem koupila DISINFEKTO ve spreji, docela dobře voní, není nebezpečný a zastříkala jsem všechny spáry, každou dírku kolem stěny. Nakonec jsem vzala stříkačku bez jehly a do dírek jsem lila a lila modrou desinfekci. Začali zdrhat a tak jsem jich pomačkala za den přes 300 kousků. Nic jiného jsem nedělala, jen mačkala a mačkala :-). Nejlépe mít gumovou rukavici. Už jich mám za den tak stovku. Ve sklepě, kde je špajz, tak mám všude světlé dlaždice, tak jsou velice dobře vidět. Chce to trpělivost a soutěživost, kdo z koho. Držím palce.

Comment Upload: 
disinfekto.jpg

ten prostředek, který používáte proti pilousovi má antibakterální (hubí bakterie) a fungicidní (hubí plísně) účinek. K použití proti členovcům je nevhodný, na to jsou insekticidní prostředky.

Obrázek uživatele lucie

tedy zbavit, pardon:-)

Také mám tyto potvory po celém baráku :-( Vůbec nevím, jak na ně,...Skříň s jídlem jsem probrala a překvapilo mě to množství té havěti! Bylo jich snad 1 000! A Teď je to týden a už jsou tu zas! Každý den jich zabíjím tak z 5 - 10! :-( Máme psa a dvě koočky, barák je velký, máme i hůru a sklepy...:-( 8 pokojů, 2 kuchyně, 2 záchody, 2 koupelky a lozé si po stěnách v každé místnosti! Máme malé dítě, 20 měsíců, tak nemohu stříkat biolit...:-( jak na ně? a kde se dá nějak ten přípravek pořídit? Děkuji.

Oprava 6 pokojů.

jo jsou to pekny potvory mely sme je v byte asi 2 roky z jedne zakoupene mouky a nic nepomahalo dokavad sme vsude kde jsem meli nejake ty posypy(cukr.mouka.strouhanka)hrozinky piskoty a tak nerozmistily strouzky cesneku.

ja mam problem s temato pilusami asi 1-měsic a to sme sa teprvě prestehovali vyskoušela som ozaj všechno a stale ich přibuda každy den som bezradna každy den celu rodinu viženu ven a biolitom vistriekam celí dúm.ted ked som vo vysokom štadiu tehotenstva nemohu to dalej provozovat a teda sa snažim ich aspon pozametam ale je ich strašne mocporadte ako sa ich mam zbavit

Aj mi mame pilos cierny ako sa da dostat z obili ktore je navrecované?
Za radu dakujem

Máme pilouse v obilí,pšenice,ječmen i v prostorách s dobytkem,no prostě všude.. použili jsme
ATAK - fumigator (20g) a můžu řict že z 90% to pomohlo :) pár jich přežilo a zvažujeme,že použijeme další Atak.Na budovy to pomohlo ale na obilí taky tápeme co na to.. sehnali jsme v obchudu se zahradnickymi potrebami Reldan 22 vyšplíchali uplně vše jak ve vnitř tak i obilí ale podmínka je že se nesmí 2měsíce krmit! Hodně štěstí!

mam doma piskomili a u jejich klece mam krabici a v ní obilí (zrní) jako krmeni kamaradkam jsem pučovala pískomili a dala jim k tomu i krmeni a když jsem ho nabírala kámoška řekla že tam vidí brouka a ptala se co je to ja řekla ze asi nejaka muška potom mi psala že když ho krmila tak to skoumala a že sou to prej blechy. ale na internetu jsem se nedozvedela nic o tom ze by v obili byli blechy no a pak jsem videla jak z seminka vylejza brouk a našla tohle a vim že to byl on co mam delat?? mužou byt i v oblečení nebo v posteli ???? nebo nejak napadat piskomili nebo me???

jsou škodlive i pro naš organismus?? jsou nak nebezpeční?? díky

ahoj ja mam toho chrobaka v byte vspalni a kuchyni ako sa sem mohol dostat ked obilniny nemam... ako sa toho zbavim v byte??? PRosim o radu dakujem pekne

Dobrý den, objevila se mi hejna těchto brouků (PILOUS ČERNÝ), lezou po zdi, po lince, kolem dřezu a kolem špajzu. Teď jsem hovořila s deratizátorem a ten mi poradil probrat všechny potraviny i koření.Pokud tam bude, tak všechno vyházet a místa nejdříve vystříkat REIDem a když to nepomůže, tak potom použít ACTELIC, ten se dá koupit pouze v zahradnických potřebách BAUMAX, BAUMARKT, protože na běžných prodejnách je zakázaný prodej. Tento přípravek by měl na 100% účinkovat.Ale má pěkně hnusné vedlejší účinky, tak nevím, jestli ho použiji.

pozor klidně můžete donést domů i v běžné rýži

Zdravím,
tyhle brouci se mi objevili doma kolem vánoc. Myslel jsem si původně, že je to z větviček jehličí, které mi přinesla sousedka o vánocích, ale objevovaly se mi doma v průběhu následujícího půl roku. Po půl roce jsem je měl všude v kuchyni i v obýváku. Tak jsem začal zjišťovat, co je to za škůdce a začal jsem zjišťovat zdroj. Nakonec jsem to našel, o vánocích jsem si v libereckém Globusu koupil pytel směsi zrní pro ptáky do budky, viděl jsem jich tam pár, tak jsem ten pytel hodil ven a na sluníčku se jich z toho pytle vyrojily stovky až tisíce, tak jsem ten pytel zrní zabalil do neprodyšného igeliťáku a hodil do popelnice. Doma jsem je začal sbírat a rozmačkávat, všechny potraviny, které jsem měl ve špajzu, jsem zabalil do igeliťáků a dóziček. Nechal jsem to chvíli venku a většinou, co bylo napadený, tak vylezli brouci ven z potravina byli vidět v pytlíku, pravděpodobně nemají moc rádi teplo. Průběžně jsem potraviny kontroloval a vyhazoval to, co bylo napadený - načaté pytlíky s moukou a kroupy. Cca po 14ti dnech už těch brouků bylo v domě naprostý minimum, co jsem potkal, to jsem zabil. Teď asi po 6ti týdnech už tu nejsou, jen jsem v rohu za skříní našel 3 měsíce starou návnadu na mravence (domeček https://www.deveshop.cz/insekticidy/loxiran-mravenci-bufet--2-dozy/), kterého si mravenci sice vůbec nevšímali, zato pilousů v něm bylo pár set a okolo dalších pár set mrtvých, co se nevešli dovnitř. Ale co jsem viděl jako základ likvidace je odstranit zdroj jejich množení, tzn. to zrní pro ptáky

dobrý den ,máte někdo pro mě odpovědˇzda může pilous poškodit a žrát i textil?nebo který brouk (NE MOL) toto může dělat?díky.

Dobrý den. Našel jsem Pilouse v ječmenu pro slepice. Není možné to tam fungovat,je nějaký postřik, kterým by se to ošetřilo? Děkuji za odpověď

ozón by nefungoval?

Dříve jsme bojovali s moly, tak jsme vše dali do sklenic a dóz. Před dvěma dny jsme opět dávali mouku a vše v pořádku. Ale dnes jsem tam našla něco tomu podobné (pilous). Chci se zeptat jestli se chovají nějak specificky, jak poznat jestli jsou to oni. Děkuji

Prosím,co je to za brouka a co použít na zlikvidovani. Pošlete mi prosím odpověď na email:finoclub@post.cz Dekuji

Comment Upload: 
img-20230226-wa0002.jpg

je to špatně rozeznatelné. Nicméně v koupelně by mohlo jít o koutule. Použít můžete

https://www.deveshop.cz/insekticidy/sprej-na-letajici-a-lezouci-hmyz--40...

Dobrý den, zjistil jsem Pilouse v silu, naštěstí už je tam na dně cca 700 kg ječmene. Jak tu potvoru zabít a vyčistit silo: Děkuji za tip. MH.

Jsou nebezpeční pro lidi? Nebo pro zvířata když se jim dostanou do krmení?

Pokud jich není mnoho, tak pro zvířata nebezpeční nejsou. Když se rýže dobře převaří, dá se dát drůbeži.
Pro naši spotřebu by se načatá rýže a jiné potraviny určitě použít nedaly. Jsou tam jejich pozůstatky a ty by nám nechutnaly. Slepice sezobnou všechno. Pokud jsou v obilovinách pro drůbež, tak dát na několik dní do mrazáku, tam pomrznou a nebudou se nadále rozlézat, slepice si s tím poradí.

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.