Červotoč spížní

Červotoč spížní
Latinsky: 
Stegobium paniceum
Anglicky: 
Drugstore beetle
Německy: 
Brotkäfer
Slovensky: 
Črvotoč chlebový

Červotoč spížní (Stegobium paniceum), nebo také Červotoč chlebový, je brouk napadající sklizené obiloviny, obilné výrobky, balené potraviny, živočišné a rostlinné produkty i staré knihy, a tím způsobují velké škody. 

  • Velikost - 2,25mm -3,5mm
  • Barva - hnědá, nebo načervenale hnědá
  • Napadá -  obiloviny, potravinářské produkty (i balené), čokoládu, léky, vlnu, muzejní exempláře, rohovinu a další
  • Jaká forma škodí - larva
  • Jak se zbavit Červotoče spížního- viz Ochrana níže

jde o velmi malého brouka z čeledi Ptinidae. Je podobný Červotoči proužkovanému (Anobium punctatum), který napadá dřevo a je větší,  nebo jej můžeme zaměnit s Červotočem tabákovým (Lasioderma serricorne), který má ovšem více-článková tykadla.

Jeho délka je 2,25mm - 3,5mm, barvu má červenohnědou, nebo hnědou. Tělo je oválné a na krovkách se nachází podélné řady jemných chloupků.
Tykadla červotoče spížního mají 3 segmenty.
Dospělci nepřijímají potravu, škody na potravinách a jiných materiálech tedy způsobují larvy.

Rozmnožování

vývojová stadia jsou:

  • vajíčko
  • larva
  • kukla
  • dospělec

Samice po oplodnění kladou až 75ks vajíček na potraviny, nebo v blízkosti potravin. Larvy se líhnou po 7-20 dnech. Po vylíhnutí je larva dlouhá asi 1mm, bílé barvy. Během vývoje vyroste do délky cca 5mm, je bílá s hnědou hlavou a má krátké jemné chloupky. Období larvy trvá podle okolních podmínek asi 30-50 dnů a poté se larva zakuklí do jemného zámotku. Ten bývá nejčastěji pokrytý zbytky materiálu na kterém se larvy živily. 

larva červotoče spížního
Larva Červotoče spížního - BJ Cabrera, University of Florida

Období kukly trvá asi 8-10 dnů a poté se líhne dospělec.
Mohou mít 1-4 generaci do roka tzn, že jedna samice je schopna vyprodukovat od 50 do 400 jedinců v sezóně. 
Dospělci mohou létat, ale převážně se pohybují lezením.

Vhodné teplotní rozmězí pro rozmnožování je od cca 17°C - 30°C. Teplota pod -20°C je pro červotoče spížního fatální.

Morfologie

Červotoč skladištní napadá všechny druhy potravin, které máme uskladněny - čokoládu, sušenky, koření, pečivo, krmivo pro domácí zvířata apod.
Dále může být velkých škůdcem muzejním exponátů, starých knih, kde larvy způsobují nevratná poškození v podobě chodbiček, nebo také sušených bylin (z toho pochází jeho anglický název Drugstore beetle. 

Brouk žije v symbióze s bakteriemi a kasinkami např. rodu Symbiotaphrina. V rámci této symbiózy jsou červotoči z potravy o nízké nutriční hodnotě předávány kvasinkami různé esenciální a neesenciální aminokyseliny, nebo také třeba vitamíny ze skupiny B.

Ochrana pro Červotoči spížnímu

viz níže

foto 1,2 - http://www.flickr.com/photos/jrguillaumin/
foto 3 - http://www.flickr.com/photos/mark_leppin/

Červotoč chlebový
Červotoč spížní
Stegobium paniceum
Ochrana : 
uzavírání potravin do pevných obalů, likvidace již napadených potravin. Chemicky
rozdeleni: 
Živočišní škůdci

Komentáře

Dobrý den, mám tyto broučky v kuchyni téměř půl roku. Vše jsem vyhodila, ale neustále se objedvují. Jsem již zoufalá jak se jich zbavit. Poradíte mi nějaké přípravky? Předem moc děkuji.

Podobné broučky jsem taky měla doma.Měla jsem je ve fazolích.Proto vám doporučuji podívat se,jestli nejsou vaše luštěniny proděravělé a jestli se z nich nedrolí jemný prach.Luštěniny mohou být tak prožrané,že se velice snadno rozdrolí a dají se rozmáčknout.Doporučuji všechny luštěniny,i ty nenapadené,vyhodit do koše,a pokud je to možné,zakopat daleko od domu.Likvidujte i luštěniny nenapadené,nebod se brouci stále zdržují doma.Nové luštěniny kupte až za rok,případně dva od likvidace brouků,aby brouci zdržující se doma vyhynuli.Je to vysoce účinný způsob,který se obejde bez pesticidů.

Hledat a hledat! Pokud nenajdete zdroj kde se líhnou, tak postřiky mají nevalnou cenu.V.

Dobrý den, těchto broučků máme celý dům. Dnes jsme našli v čem jsme si je přinesli domů, byli v granulích pro psa..doufáme, že po zlikvidování zdroje se jich zbavíme...

Opravdu stačilo zlikvidovat zdroj, vysát vysavačem "mrtvolky" a dnes už tu máme jen pár zbloudilých jedinců..stačilo tak málo, vyhodit pytel s psíma granulema

tentýž problém s broučkama. poprvé byli ve fazolích, pak chvíli klid a teď sem už byla zoufalá. vše sem vyhodila a nakoupila znova a pořád jich bylo víc a víc. nakonec sem našla váš článek o granulích a bylo jich tam požehnaně! doufám že už bude klid!!!

Dobrý den, tito brouci se mi objevují v pokoji, kde nemám žádné potraviny. Jinde v bytě jsem je neviděla. Prosím poraďte co s nimi. Většinou je objevím u okna na vnitřním parapetu nebo kolem okna. Díky

Taky je mám doma, co s tim? Ale nejsou v potravinách ;(

Dobrý den,
s těmito broučky se potýkáme již třetím rokem. Až tetnto rok jich je tolik, že nás asi snědí. Nikde v potravinách nejsou, ale našli jsme je na hodně starém sekretáři, jak vzadu rozežírají překližku. Je tam neskutečné množství malých dírek, když do toho praštíte, tak z nich vypadne na prach rozdrcená překližka a vylízají ven ti broučci.

Ahoj...tak dneska se mi podařil najít zdroj těchto potvůrek; vyskytovali se v pokoji, kde žádné potaviny nemám, ale pak jsem si vzpomněl na perníková srdíčka, co jsem si schovával z tanečních v krabici ve skříni. Byla prolezlá skrz na skrz; okamžitě letěla do popelnice...tak doufám, že už budu mít od nich pokoj :)

Díky za typ! Perníčky by mě nenapadly. U nás to byly perníčky, které máme u vánočních ozdob....

Díky moc za tip v perníčkách jsem jich nalezl hromady ...

Díky tomuto komentáři jsem našla zdroj !!! Prrnikove srdce ... skrz na skrz

litaji ti cervotoci spizni,,,myslim ze je mam v pokoji drzi se vzdycky u stropu, loni jsme v netovem ovchode nakoupila sypane caje mam dojem ze je to z toho ale nejak rychle se mi mnozi denne tak 5-8 zabiju ale az u stropu litaji poradte

Prohledala jsem už vážně všechno, dokonce několikrát, ale pořád nic. Akorát v několika krabičkách s pytlíčkovým čajem byla větší koncentrace dospělců (celé krabičky jsem vyhodila do popelnice), ale žádná jiná stopa. Máme jich doma stovky, ve všech pokojích. Nenašla jsem ale žádné larvy, ani svlečené obaly.. Nenapadá vás ještě někoho, kde se mohli vzít? Je možné, že lítají z venku okny a pak roztroušeně kladou nové? Už jsem úplně zoufalá...

Zdravím, my máme stejný problém. Již se s ním potýkáme 3 roky. Pokaždé se objeví, my je zlikvidujeme, vyhodíme všechny potraviny, nakoupíme nové a stejně se nám objevují zas a zas. A to máme všude čisto, potraviny nakupujeme jen v takovém množství, aby se spotřebovaly a neskladovali jsme je dlouho a ani nemáme žádný starý nábytek, kde by mohli být. Já už vážně nevím, co s tím. Teď čekáme miminko a ráda bych se jich jednou provždy zbavila, než se to narodí. Poraďte účinný způsob, jestli jste na něj už někdo přišel prosím, i když jsem našla zdroj, stejně se objevují dál. Moc díky a všem se stejným problémem hodně štěstí při líikvidaci :-)

Nejsem si zcela jist, zda je to přesně tento brouček, ale na 95% ano !!!

Já jej pro změnu našel ve starém koření, po zlikvidování tohoto byl okamžitě pokoj.

koci-z

Dobrý den,
já jich našla hromadu v granku a bylinných čajích. Všechno jsem vyhodila, pořídila nové granko a do 3 měsíců tam byli znova. Rychle se rozlézají po celém bytě, našla jsem je už i v ložnici a na wc. Tak snad se nám je brzy podaří zlikvidovat...

mno já je našel v kredenci potvory ale nevím kde je zdrouj čím je likvidovat porad´ te nikdo pls

taky jich mám doma tři prdele a nevim co s nima

Já jsem se s těmi broučky přestěhovala:-( V předchozím bytě jsem je našla v krabici s kočičím žrádlem...teď je mám v koření a čajích a všechno musí pryč...už zase:-(
zkoušel jste někdo ten ATAK - fumigator? Nevím jak v kuchyni...moc se mi to nezdá, i když kdyby to mělo pomoct...přemýšlím už i o desinsekci...

a teď jsem je našla v PODRAVCE!!!!! v soli???? Proboha pomoc...já chci deratizátora...

Já bych vám to rozmluvil. Hubit dospělce nějakého škůdce potravin chemicky nelze bez nalezení a likvidace toho napadeného substrátu. Pokud by toho bylo víc a vyplatilo se to, tak ještě by se dalo uvažovat o působení vyšších anebo velmi nízkých teplot, popř. mikrovlnné záření. Respektive jde to u určitých komodit, ale pouze plynováním velmi toxickými plyny. V domácnosti platí tady již mnohokrát popsaná zásada: HLEDAT, NAJÍT, a VYHODIT ! vka

koupil jsem vulcan sg-120g.stál 152,-kč.je to taková dýmovnice.nechal jsem to působit 24hod a 24hod jsem větral.větrání pomohlo ale furt to tady je cítit.stačilo nám to na byt 2+1.všechny to zabilo.měly jsme jich tady víc než jsem čekal.každopádně brouci jsou mrtvý a teď čekám jestli to zabilo i kukly.

z vlastni zkusensoti muzu doporucit 'ATAK-univ.spray 500'

velice ucinny.

Dobry vecer prestehovala a je to mu asi dva roky a celou dobu v celym byte nachazim maly broucky ale vetsinou larvy jsou takovy kavovy.Uz jsem zoufala:-(poradi mi nekdo?

zdravim všechny . taky máme doma tyto brouky , myslítě že můžou mít hnízdo za linkou kamny ??? nebo maj hnízda jen v potravinách ???

Môže sa ten fumigator použiť v kuchyni? Musim všetky potraviny niekam odniesť a až potom to aplikovať, alebo ich môžem nechať v kuchyni na svojich miestach ??
Vďaka

Teď jsme ty hajz**ky našli v krabičce s magnesiem a u sáčku s vitaminem B. To jsem netušil, že jim jde i o zdravý životní styl! :/ :)

napriek tomu ako mi tu stoja chlpy z tolkeho hnusu o tychto chrobakoch tak som sa teraz riadne pobavila,..dakujem

Zdravím, taky se už dlouho nemůžem těchto brouků zbavit, že jsme je našli v koření, potom v čaji, mouce a strouhance ještě chápu, ale proč se líhnou larvy v prázdných čistých skleničkách v umyté skříňce kuch. linky-??? Po 2 dnech od likvidace a úklidu další várka larev:-(

My je máme v sušených květinách ,hlavně v makovicích a ted už ze zoufalství žerou dekoraci v obýváku na polici,dřevěné ptačí hnízdo a ježka dělaného z proutků a kůry...

Já je měla v sušené vánoční purpuře a pak v koření. Odporné

Tieto chrobáky som našla v orechoch. Pomôže keď som dala celú misu vymrznúť na noc von? Môže tento chrobák lietať? Niekedy ho zabijem aj vo vzduchu, občas mi nejaký vyletí spoza skrine, neviem či je to ten istý ako pri orechoch ale vyzerá rovnako.

ahoj tyhle broučci sou asi prostě nezneškodnitelné podle komentářu sem to skoušel v čajích bo tak nic nebylo ani v luštěninách psí granule kupujem v malích dávkách protže náš psík toho moc nesní máme doma v linkách většinou uklizeno a hlavně nenakupujem hamty hamty at mám víc než tamty všecko kupujem jen po jednom balení aby se to rychle zdělalo ale ty brouci tu jsou a hlavně už sem se z tim setkal v jídle a docela mě to trápí už nevím co stim asi budu muset koupit to balení jak tu udělá ten kouř /// máte z tim nědo nějaké zkušenosti ?? byl bych rád abych to nekupoval zbytečně dík za radu :-) nebo jestli nevíte ještě o nějakém jiném přípravku určitě dejte vědět :-)

Ahoj. Také nás trápili asi tři roky v ložnici u okna v pravidelných intervalech a to tu rozhodně žádné potraviny nemáme. A ve spíži po nich ani památky... Byli jich desítky broučků malinkých. I díky tomuto fóru jsme udělali celkové vyklizení skříně. Myslel jse, že budou ve vánočních ozdobách, ale udělali si hnízdo v "herduli" (takový váleček ze sena v látkovém obalu na paličkování). Vyhodili jsme to a je pokoj! Takže moje rada zní: všechno ven, důkladně všechny věci prohledat. Pak určitě jejich hnízdo najdete a pryč s tím! Přeji úspěch .o)

Doposud jsem nevěděla co to je. Cca 14 dnů .. hrůza. Vyházela jsem téměř všechny potraviny. Vyčistila spíž , linku , ale zapomněla na čaje . Když se znovu objevili, napadly mně sáčkové čaje a taky že ano. Přímo hnízdo . Domnívám se, že tito brouci jsou v porcovaných čajích , jinak si to neumím vysvětlit. Jinak mouku, strouhanku , rýži, granko a pod. skladuji v uzavřených dózách. Od dnešního dne nakupuji pouze na spotřebu a nic do zásoby. Četla jsem, že někteří diskutující je našli i v granulích... tak to si musím dát pozor.

Broučků máme plnou skříň, která slouží jako spižírna, až včera se mi snad podařilo najít zdroj - heřmánkový čaj. Sáčky byly proděravěné a v nich larvy a kolem brouci, vyhodila jsem celkem 10 krabiček různých čajů, nejdou na zelené a ovocné, ale byly jen v bylinkových. Snad jsem se jich zbavila, děsí mě, jakou rychlostí se množí.

Nás tito broučci trápí několik měsíců a je jich stále víc a víc. Dnes jsem prohledala vše co se dalo a zřejmě jsem našla zdroj - vizovické pečivo. Bylo jich tam požehnaně a z pečiva zůstal už jen prášek. Snad už se jich konečně zbavíme.

Konečně jsem našla tu potvoru...aspoň vím,s kým mám tu čest a aspoň vidím,že v tom nejsem sama...do teď jsem znala jen mušky z odpadků nebo zeleniny,ale tohle mi už fakt pije krev :/ mrchy jedny malé otravné! vyhodila jsem snad všechny čaje,koření a věci na pečení a to peču ráda dorty,takže mi to dost vadí a dneska jsem i uvařila kafe návštěvě a mrcha tam plavala :-/ je to otravné a odporné :-( prosím o zaručený recept na vyhubemí,když mám doma 2 malé děti a nechci je taky zahubit??!! lezou už i po stropě,nestíhám vysávat...:-(

Kdyby moje děti lezly po stropě, tak je určitě nevysávám!

Nedávno se nám tito broučci začali objevovat v domácnosti. Začalo to ve skříňce s čaji, nejspíš se sem s jedním čajem dostali. Čaje jsem prohledala a vyhodila, ale objevovali se dál. Dnes jsem se vrhla na všechny skříňky v kuchyni. Nejvíc byli ve skříňce, kde jsou čaje, ale asi největší bašta pro ně byl pytlík se sušeným droždím a s droždím na vitamín B. Vše jsem vyhodila doufám, že to tím skončí.

taky jsem natrefila na tyto potvory v dětském bio fenyklovém čaji, byl to zřejmě zdroj, nikde jinde nebylo nic jen v bylinkových čajích, vše jsem vyhodila a zatím je klid...:-)

Dobrý den.
Jsem u Vás nováček a tak nevím kde se mám zeptat na můj problém.
Bydlíme v paneláku a v kuchyni se mě začali objevovat malincí broučci. Jsou velcí asi jako špendlová hlavička a jsou to hrozní nezmaři. nemůžu se jich zbavit. Nacházím je hlavně v kuchyni a moc by mě zajímalo co to je a co to žere. Vlezou uplně do všeho. měla jsem je v koření v čajích v piškotech. Všechno jsem proto natěsnala do sklenic pod víčko a stejně je pořád nacházím na lince. Pokusila jsem se jednoho vyfotit ale je to rozmazaný. myslíte že by jste podle toho někdo poznal co to je a jak proti tomu bojovat ?!!! Předem moc děkuji .
Myslíte že je tohle stejná potvora ?
[URL=http://img.janforman.com/PB2600012tnp.JPG][IMG]http://img.janforman.com/...

Nějak mě ten obrázek nechce naskočit :(

Řekla bych, že to je právě červotoč spížní. Měli jsme je doma taky a nemohla jsem se jich zbavit. Dostali se všude. Hnízdo jsem objevila v chilli koření, byly tam larvy. Ačkoliv jsem vše probírala, bylo jich stále více, za večer jsem jich vyluxovala i 20-30. Nakonec jsem koupila Fumigator . Vzala jsem 2 kusy a jeden dala do kuchyně, druhý do předsíně. Otevřela jsem všechny skříně i zásuvky (i v kuchyni), odklidila z bytu kytky, aktivovala jsem dýmovnice a odjela na víkend. V neděli po návratu bylo hlavně u oken spousty mrtvých brouků. Větrala jsem asi 4 hodiny, vyměnila ložní prádlo, ručníky apod. a taky jsem umyla všechno nádobí (nevím, jestli je to nutné). Ale ťuk ťuk ťuk, od té doby naprostý klid. Objevili se asi 2 brouci, ty jsem lapla a ihned zlikvidovala. Potraviny jsou naprosto v pořádku a nikde nic neleze, už to bude měsíc. Tento způsob je asi jediný opravdu účinný, protože ten kouř se dotane úplně všude. Držím palce v boji!

Podle toho co tady čtu, tak milují čaje a koření. Taky jsem našla zdroj v porcovaných čajích. Netušíte jak rychle jsem se všema čajema mazala do popelnice.
Taky jsem je našla v uzavřeném pytlíku s piškotama. Jeden jsem chtěla sníst a ještě že jsem to neudělala. Všimla jsem si že na něm z boku kousíček chybí a že je tam tmavé místo. Když jsem piškot rozkrojila, myslela jsem že mě klepne. Udělali si z něho iglů, které bylo obydlené až na půdu. Od té doby piškoty prohlížím přímo rentgenovýma očima.

Jake do popelnice, hezky napadene porcovane caje prelit vrouci vodou! Chteli caj, maji caj! Ja davam potencialne napadnutelene veci na mrazak. Nerada bych prisla o vyborne caje a koreni, kde jeste ty mrchy nebyly. Fumigator se mi nechce kupovat, musela bych vynosit i kvitka z bytu a vyprazdnit akvarko... A to uz je dost drina. Tak mam poloprazdne skrinky a furt je kontroluju, kdyztak s gustem ty male hnede potvory rozdrtim a cekam na dalsi.

ano, prevence je vždy nejlepší.

Já už jim říkám jen ten hnědej hajzl. Mám je doma asi půl roku. Poprvé se objevili ve skříňce s kořením, zdroj jsem našla, když jsem zkusila oddělat víčko z bylinkové soli. Všechno jsem vyhodila, ale objevují se pořád. Ne desítky, vždy jeden dva tři, pak třeba týden nic. Ale už jsem zoufalá. Všechny potraviny zavírám do krabiček, jsem už i paranoidní, než něco sním, kontroluju to. Když jsem si přečetla vaše příspěvky, už si nepřipadám jako špindíra. Nicméně insekticid se v kuchyni použít bojím, mám 2 malé děti...

Dobrý den,
asi v polovině prosince jsem sem psala, že jsem se broučků úplněo zbavila, nyní mohu potvrdit, že už nemám doma ani jednoho. Naposled to byly ty 2 kousky pár dnů po aplikaci fumigatoru, od té doby naprosto čisto. Chtěla jsem to sem napsat, aby se lidi té chemie nebáli. Pravda, nechala jsem působit od pátku až do neděle, opravdu DLOUZE větrala a přemyla všechno nádobí, ale stálo to za to. I já mám 2 malé děti a to byl jeden z důvodů, proč jsem se chtěla těch hnusáků nadobro zbavit. Děti odjely na víkend na chatu a já se vrátila v neděli tak, aby se mohlo od dopoledne větrat.
Jsem šťatsná, že se nemusím bát kousnout do rohlíku a nemusím vše prohlížet ...... kdo neměl doma tyhle brouky, nepochopí. :o))))
Takže nemějte strach, dětem se nic nestane, a tvrdě do červotočů!

Já mám doma kočku, takže jako nevím co s tím. Ráda bych se jich zbavila, zrovna dneska jsem přijela z víkendu od známých a našla jich už i tak šest v posteli. Takže se mi tu evidentně přemnožili a ráno hned budu vyhazovat všechno kde by mohli být.

Dobrý den , prosila byh moc o pomoc, koupily jsme skříň přes Aukro, přišla ale v ní i taky samý červotoč, pán vůbec nepsal ža by byla napadena , jen půdní nález, jsem s toho zoufalá , teď mi stojí na zahradě a nevím co s tím , někdo říká že musím vystříkat každou dírku v píchnutím jehly s roztokem do dírky ale co když nějakou vynechám , neboď je jich tam opravdu požehnaně, můžete mi poradit ? je to starožitná skříň a je mi ji líto spálit. Děkuji

Spálit! Pokud totéž pak nechceš udělat s celym barákem! Pána z aukra nakopat do ... a vrátit prachy. Ev. naučtovat vicenáklady.

Dobrý den, mám červotoče spížního v bytě. nevím co mám dělat. jak se ho zbavit bez chemie???? předem děkuji za odpověď.

musíte se nutně zbavit napadených potravin. Ty mrchy se "provrtají" i do plastových sáčků takže pečlivě.

ted vas asi vsechny trumfnu ptz ja mam tyhle hovadaky v posteli. objevim vzdy jen jednoho nebo dva v rozmezi dvou tydnu, az ted jsem jich nasla za tyden sest. a vzdycky jen v posteli. je to nechutny, kdyz pomyslim, ze se mi pod hlavou sviji klubko larev. postel jsem prohlidla, ale nikde nic :( je pravda, ze jsou v ni jeste nejaka zakryta zakouti a v ukladacim prostoru je jemny prasek dreva, ale nemam zaludek na to dukladne postel prohledavat a objevit TO.

to mas mozna spise kozojeda. nebo jak se jemnuje takovej podobnej broucek, taky v domacnosti prebyva

Červotoče máme doma již rok. Prvně se nám objevil v chlebě, pak jsme ho objevili v piškotách a dalších sušenkách. Vše letělo pryč. Broučci však doma zůstávali. Zjistili jsme, že nám prozrali ususené chilly papricky a uschly hloh. Pote jsme je objevili, ze si pochutnavaji na cisticim caji a take na caji na zlucnik. Chvili byl od nich klid nez jsme nezjistili, ze nam sezrali vizovicke testo a to vsechno, takze az casem clovek zjistil, kde vsude ho mel. V posledni dobe si vybiraji jiz "jidlo", kde bych je neocekavala. minule si smlsavali na susene levanduly, kterou jsem mela mezi svetrama. Snad je brzy vyhubime, ale jinak se jich zbavit asi neda, nez vse vyhazet. Nebojte se podivat ani do koreni, susenek, cokolad, susenych plodu, vizovicke testo, atd. Na perniky tedy jeste nepresli. Hodne zdaru a snad se jich uz co nejdrive zbavime.

Taky jsem mela takove broucky v kuchyni konkretne ve spajzu ale potom se obevovaly i na kuchynske lince ty potvory i litaji takze v koupelne na chodbe vsude stacilo vyhodit vsechny zasoby ze spajzu a vystrikat poradne biolitem celou kuchyn vyvetrat a je hotovo obcas najdu nejakeho ale uz mrtveho od te doby jednou za cas vystrikam biolotem a je klid

Taky jsem mela takove broucky v kuchyni konkretne ve spajzu ale potom se obevovaly i na kuchynske lince ty potvory i litaji takze v koupelne na chodbe vsude stacilo vyhodit vsechny zasoby ze spajzu a vystrikat poradne biolitem celou kuchyn vyvetrat a je hotovo obcas najdu nejakeho ale uz mrtveho od te doby jednou za cas vystrikam biolotem a je klid

Dobrý den,mám doma taky broučky tyhle.Postupují podle vás a doufám,že budu stejně úspěšná :-) Chci se ale zeptat..jak se tihle broučci do domácnosti dostanou? Musí se odněkud přinést, nebo třeba od sousedů prilezou..?

Já dnes našla krásné hnízdečko ve schovávaném perníku z pouti, pravda byl pět let starý, tak se do něho pustili, dnes letěl, chce to nové srdce:) a doufám, že už se jich taky zbavím. Perník byl samá dírka a blíž jsem neměla odvahu se na to dívat.

Ty malý zmetci se začali objevovat hojně i u nás v bytě. Už jsem měla tu čest, ale s pár mrtvými u okna. Teď jich bylo v poslední době moc. Az dnes přítel uviděl to na děleni u granulí pro morčata, takže hnízdo zlikvidovano ted dovyhubit těch pár miniatur na stropě a vystrikat radši par zákoutí a kéž by se zadařilo.

Tak já je přitáhla domů s perníkovým srdcem, to už letělo tři měsíce zpátky, no a preventivně všechno jídlo ve skleněných nádobách, pečivo hážu do lednice, no a ty potvory se mi dostaly i do té ledničky, jeden brouček, vyhodím a pak malá larvička, fuj.

červotoč spížní je vytrvalý škůdce. Alespoň tedy u nás. Sem tam se objeví a je potřeba najít líhniště. Potom je zase na nějakou dobu klid. Většinou si ho zavlečeme s pekařskými polotovary (mouky a pod.) Nepohrdnou ničím, co je pro ně alespoň trochu jedlé - teď se mi pustili třeba do tablet pro rybičky. V tom posledním případě to má jednu výhodu - rybičkám totiž náramně chutnají - ti broučci :D

My máme tyhle malé mrchy doma už 2-3 roky, vždy je na půl roku klid, ale pak je někde najdu. Přinesla jsem si je domu v muškátových oříšcích (celé oříšky z dovolené...). Nedoporučuju! Chutná jim prakticky vše. Prokoušou se i do zabalených potravin. Např. do krabičky čaje uzavřené v celofánu. No problem. Když je někde po delší době ZASE vidím, mám už tik :-) Měla jsem je už v oříšcích, čajích, sušených bylinkách, sušených plodech, máku, koření.... atd. Jediné, co jsem si všimla, že jim nechutná, je černý čaj a káva. Pokud by někdo věděl o účinné likvidaci, prosím o radu. Jelikož se vyskytují v kuchyni, není jednoduché používat insekticidy, např. ten doporučovaný Fumigator. To si nedovedu představit.... Děkuji!!!

Je to hnus, cca po roce je máme zpět a tentokrat si našli klidné místo ve skříni s ložním prádlem a zahnizdili v nepoužívaném pohankovém polštáři. Takze při pátrání po líhni se můžete dostat i mimo kuchyň! A tak peru, suším, žehlim a umyvám - nechutné, ovšem lepší než v jídle. Držím palce ať se k nám i k vám všem uz nikdy nevrátí !

Tak zacali se objevovat asi pred mesicem. 1-2, pak postupne vic, na kuchynske lince. Likvidoval jsem kus po kusu, nevedel jsem co to je. Zasahl jsem poradne az kdyz uz jsem je objevoval v kuchyni i na zdi. Dle komentaru nize jsem zkontroloval ulozne prostory v lince s cajem, strouhankou, grankem, kuskusem atd. Vsude byli. Vechno vyhodil hned do popelnice, skrinky vytrel redenym savem, par jich jeste popadalo a nyni je klid. Nyni davam nezbytne ingredience pochutiny a koreni do sklenenych doz. Jistota je jistota. Nezapomente vytrit podlahu take savem dle navodu, existuje i na plovouci podahy. Jo a nezapomente, umi letat. Urcite bych nesel do dymovnice a jedovatych postriku celeho bytu. Myslim, ze je to hazard se zdravim.

Tak zacali se objevovat asi pred mesicem. 1-2, pak postupne vic, na kuchynske lince. Likvidoval jsem kus po kusu, nevedel jsem co to je. Zasahl jsem poradne az kdyz uz jsem je objevoval v kuchyni i na zdi. Dle komentaru nize jsem zkontroloval ulozne prostory v lince s cajem, strouhankou, grankem, kuskusem atd. Vsude byli. Vechno vyhodil hned do popelnice, skrinky vytrel redenym savem, par jich jeste popadalo a nyni je klid. Nyni davam nezbytne ingredience pochutiny a koreni do sklenenych doz. Jistota je jistota. Nezapomente vytrit podlahu take savem dle navodu, existuje i na plovouci podahy. Jo a nezapomente, umi letat. Urcite bych nesel do dymovnice a jedovatych postriku celeho bytu. Myslim, ze je to hazard se zdravim.

Pamatuji si,ze u rodicu se kdysi objevili a byli v cajich. U me se ted objevili v celem byte. Ve spizi jsem vse prohledal-a ani jeden. Nejvice jich bylo v detskem pokoji. Po precteni teto diskuze jsem sel najisto. Byli v granuljch pro morce. Nektere mamd presypand fo plastovych doz-tam sd nedostanou. Ale v jednom pytliku byli granulove valecky totalne derave. Tak granule letely i se vsim senem, a vsim,co nebylo v plastu. Snad uz se neobjevi...

Moc děkuji za všechny komentáře. Objevili se mi tady asi před týdnem, myslela jsem si, že jsou z kytek až mě vytočili, kolik jich najednou začalo být a tak jsem se o půl 11 večer rozhodla, že se podívám co a jak. Našla jsem tuto diskuzi, hledala jsem v potravinách a BINGO! V nudlích do polévky jich bylo nejvíc. Vše rozbalené jsem povyházela (pro jistotu), nerozbalené nechala, pokud na nich nelezli. Úplně mě z toho mrazí a nemám z nich dobrý pocit - jako bych byla nějaká špína. Takže opravu jak se píše i v jiných komentářích, podívat se do těstovin. Ještě jednou děkuji moc za předchozí komentáře. Hodně štěstí při hledání a zabíjení těchto potvor.

U nás se objevili nejdříve v cajich a po té v koření vše jsem předala do skleniček od presnidavek a doufám že bude pokoj

Tak u nas jsem si jich vsimla nekdy pred pul rokem. Bylo jich malo. Tak 3 tydne .. a ted v zime jsem zacala pozorovat vetsi osazenstvo. Nasla jsem tuhle diskuzi diky moc za ni:). Nasla jsem je v doze plechove s hermankem. Coz nechápu jak se tam mohli dostat. Lezli to i v cajich. Ale larvy prave v te doze. Brrr vse me z toho svedi :D.
Kazdopadne preventivne jsem vse vyhodila - koreni, piskoty, otevrene lusteniny...protoze to tam vsude lezlo. Nicmene myslim ze doupe jsem snad nasla. Uvidime a ted budu skenovat situaci. Preju hodne stesti vsem.

Zdravím všechny postižené,
já před chvílí objevila hnízdo v Solamylu. Chutná jim opravdu vše.
Přeji všem rychlou a hlavně účinnou likvidaci těchto potvor.

U mě bylo líhniště také v Solamylu. Ve spíži v kuchyni. Ale na chodbě mám takový prostor pod stropem, vestavný. Tam mám zásoby, zavařeniny. Jsou tam taky. Mám tam i granule pro kocoura. A balíky luštěnin. Nakupuji v Makru, tak po balících. Mě snad raní mrtvice! Všechno vyhodím. Dnes jsem utratil jen za devět skleněných dóz asi 1300,- Kč a je to málo. A koupil nové čaje, cukr, mouku. Jen toho koření, co musím vyhodit. A mám ho tu moc. A těstoviny. A koupit skleněné kořenky, nejméně třicet kusů, protože rád vařím, mám i drahé koření. Již nyní mám tak za pět tisíc korun škodu. Kde se to tu proboha vzalo, denně uklízím a luxuji.

Dobry den prosim o radu..toto se mi ted v únoru začlo vyskytovat v kuchyni.Nikde jinde po bytě to neni.Co to je a jak se toho mohu zbavit?Dekuji za odpoved.

Comment Upload: 
c6526501-cfa3-47a7-b7dd-adb9aa977aaf.jpeg

To je nějaká svinka

Kdo hledá, upozorňuji, že může být i v koření! My je našli jen v červené paprice sladké, pálivé, v mexickém koření a čínské směsi. Většina to byly staré koření. Bylo to plně děr. Tak snad to někomu pomůže...

Ach jo. Jak to tady tak čtu, tak to vypadá, že normální domácnost se jich už nikdy nedokáže zbavit. Pokud teda neudělají z bytu holobyt. :-( Holt začnu gruntovat, jsem zvědavá, kde všude je najdu. Pohybují se už všude.

Tak já to řeším taky, hledal a našel v peletach na sumce ve špajzu bylo jich tam tak 1000 a prokousane skrz na skrz i obal

My máme presne tieto isté chrobáky, zbavili sme sa všetkých potravín ale nemal som pocit že všetky vymizli, potom sme trocha rosypali v polickach s potravinami klinčeky (hřebíky) a dneska som kontroloval potraviny a absolútne nič, len som ich našiel veľa pri okne, akoby odial utiekli čo ešte zostali, našiel som ich aj v spodnej skrinke tie ešte povysavam a všade porosypam klinčeky, vyzerajú že ich odpudzujú.

Jelikož mi Vaše příspěvky dosti pomohli, tak jsem se rozhodla napsat Vám sem i moji zkušenost s červotoči. Objevili se u nás po Vánocích v ložnici, ze začátku jsem nevěděla, co to je za brouky a našla až na internetu, že by se mohlo jednat o červotoče. Nicméně v ložnici je minimum jídla, až na pár sladkostí v jednom šuplíku a tam nic... Všude dřevotříska a ikdyž jsem obrátila celé spodní patro naruby tak nikde žádné epicentrum. Po skoro 3 měsících jsme ho až našli.. Přítel ode mě na Vánoce dostal bambusový stolek do postele na snídaně a notebook, už když jej rozbaloval, tak se vysypal takový jemný prášek, ale mysleli jsme si, že to je asi z výroby a ejhle... Dnes jsme na něm objevili pár dírek, otevřeli jeden malý šuplík co má z boku a tam tuna zas toho prachu, děravý až hrůza a i larvy vypadly... No okamžitě letěl z domu, všude jsme znovu vysáli a snad už od nich budeme mít pokoj... Hodně štěstí Vám, co stále hledáte. Občas to je ve věcech, ve kterých byste to vůbec nečekali.

Comment Upload: 
whatsapp_image_2022-02-06_at_14.51.15_2.jpegwhatsapp_image_2022-02-06_at_14.51.13.jpeg

Dobry den tito mali proucci nejspise cervotoci se objevili u nás v dětském pokoji všechno jídlo, granule atd jsem prohledala seno pro kralika ale nikde je nemuzu najit k večeru jsou na stropě u světla vždy jich pochytil tak 5-10 ale nevim kde hnízdí zkusím se podívat do šuplíku atd ale vse tu máme čisté vždy k ránu najdu 3-4 na zemi myslim ze buď večer když se uhádli spadlo nebo spí severu je a splachnu už si nevim rady prosím je tu někdo kdo je taky měl v dětském pokoji a kde jste nasli jejich hnízdo ? Dekuji

Ja som ich zatiaľ vždy našla v chilli korení, v pálivej paprike a vreckových čajoch. Štipľavá paprika im evidentne chutí. Doma, u otca, u kamošky... vždy to bolo tam. Dnes bude druhé kolo hľadania u nás doma, včera leteli korenia a čaje, samozrejme chilli, ešte prezriem rôzne možnosti, o ktorých sa tu píše. Vždy sa vyhodí všetko, čo sa hýbe, chvíľu je pokoj a po čase sa zas objavia. Ja už ani nečakám, že sa ich nadosmrti zbavím. To vám príde aj od susedov... Neviem ako vy, ale ja vravím, buďme radi že nemáme šváby (-:

Dobrý den nevíte někdo co je tohle zač všimla jsem si jich a je jich tu čím dál tím víc každý den jich najdu alespoň 8 zkoušela jsem nějaký sprej vše jsem prohlédla nikde nic už nevím co mám dělat většinou je vidím večer a přijde mi že skákají trochu a nebo jen lezou většinou zalezaji pod skříně za nimi jsem vše vysála a nikde nic když je rozmáčknu tak mají divný pach nevíte co to může být a kdyby Jo tak prosím poradit jak se jich zbavit předem děkuju

Comment Upload: 
0209c012-36e0-47d2-9680-187ea85c11f0.jpeg

Zdravím, vypadá to právě na červotoče spížního. Musíte všechno prohledat a zlikvidovat všechno, kde je najdete. Já je jednou měla v zapomenutém zbytku granulí a nedávno mi přišli v mandlích...než jsem na to přišla, dali se do piškotů...všechno jsem vyhodila a zatím je snad klid.

Děkuji moc ale nevím v potravinách jsem zatim žádného neobjevila ale furt se drží v tom jednom a samém pokoji a už jsem ho cely uklidnila vše a už je to fakt otravné a žádné jidlo nic tam nemám je možné ze by mohli být někde jinde?

Ja nasla už dvakrát v pálivé paprice

Ahojte
Keďže sme sa ešte nezbavili tohoto hmyzu. Chcel som len napísať, že na monitoring sa mi osvedčilo potrieť plochu otvárania dvierok, kde sa skladovali potraviny a hmyz sa tam odstraňoval, olivovým olejom. Bol som dosť prekvapený, keď aj po odstránení hmyzu sa nachytal opäť hmyz na olej. Ten ho aj zahubí. Aspoň nám nelieta po byte a nešíri sa. Teraz sa ho chystáme opäť odstrániť. Pri niektorých potravinách stačí umiestenie potravín pri -20 na týždeň v mraziaku? Niekde som čítal, že by to malo hmyz odstrániť v každom štádiu..

Ešte fotky z monitoringu pri čajoch

Comment Upload: 
20220826_085836.jpg20220826_085815.jpg

Chci je varovat vlastním zoufalým příkladem. Dala jsem do pytle s oblečením z merinovlny pytlík s levandulí, abych ho chránila před moly. Jenže jsem nevěděla, že v tom pytlíku už je tenhle červotoč... Takže celé merino obložené červíky, proděravěné. Brouky mám všude, nemůžu se jich zbavit asi tři roky, vyházela jsem vše asi stokrát... Všem držím palce, je to nesnadný boj.

Nám se taky vyskytujou nejpíš tito broučci cca 3 tyden, prvně jsem si myslel že kvuli mandarinkam ktere byli na okně ale pak jich bylo víc a víc tak jsem nestíhal zabíjet, nejvíce okolo stropního světla a na parapetu a okolo okna, tak jsem začal likvidovat a prohlížet věci, našel jsem je v boxu kde byli chipsy byli tam i načnuté tak že jich tam bylo spousta vypaalo to i že nějáké zakuklené, všechno šlo do popelnice a ostatní boxy i potraviny už druhý den mrznou venku, vše otevřené jsem vyházel,otevřené čaje taky vyházené a zbytek taky mrzne venku...i přesto se tady pár broučků za den vyskytne nejvíce u okna nechápu odkud lezou, okno jsem postříkal biolitem kolem dokola a ráno bylo 10 mrtvých brouku na parapetu na jednom místě, dneska už jen dva, jako stoprocentně jich je mín, dneska jsem procházel všechny knihy jelikož mám i pár starších knih a pod jednou jsem našel jemný prášek (mikropilinky) ale niják poškozená nebyla tak jsem s toho jelen ai broučci v í nebo larvy žádné chodbičky.. tak už taky mrzne venku.. jinak nevíte jak dlouho se tady mlžou vyskytovat např: nějácí zbloudilý přeživší brouci pokud jsem zlikvidoval zdroj ?

Dobrý den chci se zeptat když se omylem ten brouček sní v jídle stane se něco?

Snědený brouček v břiše nepřežije takže se nic neděje.

Jste si jist? My je mame doma přemnozene, byli v čajich hlavne, u kvetin apod, a me i pritelkyni strasne boli bricho, meli jsme je v pecivu v caji takze jsme je asi jedli dost casto a ani jsme o tom nevedeli a doktori taky nevi z ceho nas to bricho muze bolet tak me jen zajima jestli je to tutovka ze lidskemu telu nemuzou uskodit

ten hmyz by zřejmě tolik nevadil, ale v potravinách zůstává jejich trus, zbytky těl apod. Je tam pak přímá souvislost s rozvojem různých houbových patogenů, mohou se vyskytnout mykotoxiny. To už jíst nechcete, bývají velmi termostabilní, takže zbavit se jich není snadné. Napadené potraviny rozhodně nekonzumovat a vyhodit.

Zatím lidvidujeme a zdá se, že byli v granulích pro psa. Nechal jsem přes noc UV lapač hmyzu z lidlu a na to létají, takže to je fajn, že se snad vymlátí. Ale jasný zdroj nemám.

Dobrý den,tyto broučky jsem měla také doma v kuchyni a našla jsem zdroj v sypaných čajích a mletém pepři v pepřence,tak snad to někomu pomůže.

Boli v granulkach pre jazierkove ryby.

Přidat komentář

Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.