Eumillipes persephone je "stonožka", která má 1306 noh

  • Posted on: 28 January 2022
  • By: admin
Eumillipes persephone
Latinsky: 
Eumillipes persephone

Audio verze článku

 

přesněji řečeno jde o mnohonožku (Diplopoda), která patří stejně jako stonožky (Chilopoda), do podkmenu stonožkovců.
Anglické označení mnohonožek je Millipede což

pochází z latinského (mille - "tisíc" pes - "noha"), což by se dalo přeložit do češtiny jako "tisícinožka".
V západní Austrálii nyní vědci (Paul E. Marek) objevili mnohonožku, která má 1306 noh. Jde tedy o živočicha s největším počtem noh na světě.
Zdá se, že české označení "mnohonožka" je tedy jako "nelimitní" v současné době víz prozíravé.

Mnohonožka Eumillipes persephone (Persefona byla vládkyně podsvětí podle řecké mytologie) má na délku 95,7mm, šířka 0,95mm a vědci ji našli v hloubce 60 metrů pod zemí. Šlo primárně o geologické vrty do, kterých poté vědci spouštěli pasti naplněné rostlinnými zbytky.

Mnohonožka nemá oči a je bez pigmentu (zbarvení je bledé). Její tělo tvoří 330 segmentů.
Pod zemí se orientuje pomocí dvojice tykadel, které se neustále pohybují a pokud naleznou dostatečný otvor v hornině, nebo půdě prolézá dovnitř. Její tělní segmenty jsou pružné a mohou se přizpůsobit i otvoru, který má menší průměr než mnohonožka. Tyto segmenty se při pohybu stlačují a působí na sebe neustálou silou vpřed. Mnohonožka se tak svým způsobem pohybuje podobně jako žížaly. 

Obrovský počet segmentů a nohou, by mohl pomoci mnohonožce k pohybu až osmi různými směry najednou.
Jedná se dosud o neprozkoumaný druh mnohonožky, ale vědci se domnívají, že by se mohla živit houbami.
Eumillipes persephone patří do čeledi Siphonotidae (řád Polyzoniida)

Eumillipes persephone
Scientific Reports (Sci Rep) ISSN 2045-2322 (online)

Mnohonožky jsou velmi staří členovci, kteří obývají zemi již 400 milionů let. Některé z mnohonožek dorůstaly do délky až 2 metrů. Živí se rostlinnou stravou. Z vajíček se líhnou jedninci, kteří mají pouze 4 páry nohou a prakticky celý život jim potom dorůstají nové segmenty s dalšími páry nohou.

zdroj:Marek, P.E., Buzatto, B.A., Shear, W.A. et al. The first true millipede—1306 legs long. Sci Rep 11, 23126 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-02447-0

Komentáře

Wenn Sie auf diese Nachricht stoßen und versuchen, einen registrierten deutschen, polnischen oder italienischen Führerschein ohne Prüfungen zu erhalten, dann sind wir für Sie da.
Kaufen Sie einen Führerschein ohne Vorauszahlung, erwerben Sie registrierte Führerscheinerfahrungen, klicken Sie einfach auf den Link unten, um mit einem Agenten zu sprechen. Der Agent hilft Ihnen beim Erwerb des Führerscheins

https://jetztlizenzieren.com/ Führerschein kaufen

https://polskieprawojazdy.com/ kup prawo jazdy

https://comprarepatenteregistrata.com acquistare la patente di guida

https://immigrationassistantnow.com/ Buy IELTS and PTE Certificate

https://www.morantshihtzupuppies.com/ Shih Tzu puppies for sale

It is a really informative and helpful article,<a href="https://offstampdispo.com/">tyson dispo</a>,admin, and thank you for sharing such interesting and useful stuff.

Great article! I can quickly find specific websites or topics with ease. Just wanted to say thanks for all your hard work. <a href="https://fidelshashhole.com/">fidels hash hole price</a> Thanks for share it.

Took me time to read all the comments, but I enjoyed the article. <a href="https://fidelshashhole.com/shop/metro-bloomin-x-fidels-mini-hash-hole-by... hash hole</a> I'll often be once again to read much more, thank you for that information.

A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. <a href="https://cannameds.in/">cbd oil india</a> Great Man Keep Posting and update to People..Thanks

With Internet browsers, a plethora of various shortcut keys are available <a href="https://ecstasy-shrooms.com/product/penis-envy-spore-syringe-p-cubensis/... envy spores for sale</a> Some of our top recommended Internet browser shortcuts are shown below.

With Internet browsers, a plethora of various shortcut keys are available <a href="https://ecstasy-shrooms.com/product/penis-envy-spore-syringe-p-cubensis/... envy spores for sale</a> Some of our top recommended Internet browser shortcuts are shown below.

I feel nice about it and love learning more about this topic. <a href="https://jeetersjuiceshop.com/product/fryd-extracts-loco-coco/">loco coco fryd</a> very interesting, thanks to the author for sharing.

You are a very persuasive writer. Keep up the great work, its hard to find good ones. <a href="https://ultimateammostore.com/product/winchester-22-long-rifle-ammunitio... rounds 22lr winchester price</a> Truly, one of the best posts I've ever witnessed to see in my whole life.

Přidat komentář

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.