Identifikácia škodcov
Submitted by Anonym (bez ověření) on 13. May 2014 - 22:51
Zdravím.
Chcem poprosiť o pomoc niekoho, kto by vedel identifikovať jednotlivé druhy.
Zo substrátu mi začali vyletovať malé čierne mušky. Tak som trochu "pátral" na nete. Vraj smútivky (smutnice). No zdá sa mi, že na fotkách na nete vyzerajú trochu inak, než to, čo mi lieta po byte. Ale možno sa mýlim. Časom sa však objavili aj iní nezvaní hostia. Prikladám fotky.
Na prvej sú "všetci pohromade" spolu s priloženým pravítkom.Následne som spravil aj pár detailnejších fotiek (ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek - pri tomto zväčšení to inak nejde).
Prvá zľava (fotka s pravítkom) - už spomínaná smútivka. Len si nie som tým úplne istý ...
Druhá zľava (fotka s pravítkom) - všimol som si, že lieta "skokmi" - odletí, let je krátky, sadne si a hneď zase letí. A stále tak dookola (pokiaľ ma vidí a snaží sa zdrhnúť). Jej let neni súvislý. Podobá sa na molicu, ale nie je biela - skôr šedá. A má aj iný tvar krídel. Krídla sú "chlpaté", nožičky má "pruhované".
Tretia zľava (fotka s pravítkom) - zdá sa mi, že ide o nejakého pakomára (?)
Štvrtá - nemám tušenie ...
Mám vlhkomilné rastliny + terária. Vraj títo škodci obľubujú vlhký substrát, ktorý si ale žiaľ nemôžem dovoliť nechať preschnúť ...
Chemickým "zbraniam" sa chcem pokiaľ možno vyhnúť. Ide v prvom rade o nejakú biologický spôsob ničenia.
Vie niekto o niečom ? Skúšal som cesnak, ale nepomohlo a niektoré rastliny ho "nemusia".
+
Objavili sa mi v teráriu na dreve roztoče. Vždy boli len na tom dreve, no už sa začali pohybovať aj po rastlinách. Taktiež prikladám fotku (roztoč je na pravítku - tie dve čierne čiary označujú rozsah 1 mm). A taktiež prosím o radu, ako sa ich zbaviť pokiaľ možno biologicky.
Keď neostane nič iné, použijem asi chémiu (ale tomu sa chcem vyhnúť).
Ďakujem.
Ochrana proti tomuto škůdci (pokud byl určen):
admin
14. May 2014 - 9:46
Permalink
první zleva smutnice, druhá
první zleva smutnice, druhá asi koutule - http://www.skudci.com/forum/13576/potvory-v-koupelne
Luxo (bez ověření)
14. May 2014 - 18:41
Permalink
Ďakujem za odpoveď ! Trochu
tana (bez ověření)
15. June 2014 - 1:12
Permalink
koutule muska
Luxo (bez ověření)
18. October 2015 - 19:27
Permalink
Zdravím, píšem neskoro, no