Co je to za potvoru a co s ní?

Dobrý den, pomozte s identifikací.

Mám podezření, že mi ožírá listy na magnolii.

Magnolii jsem koupil v létě, krásný strom, ale brzy jsem si všiml, že většina (!) listů je z krajů okousaná. Některé jakoby propíchnuté a potom zežloutlé až seschlé i zevnitř. Hledal jsem co to způsobuje, několikrát prohledal celý strom, ale nic nenašel. Jenom jednou jsem si všiml zelené potvory, měla přesně barvu listů, takže se velmi ale fakt velmi dobře maskovala. Když jsem ji chtěl chytnout, odletěla. Hledal jsem i v noci s baterkou, někteří říkali, že hmyz vylézá za tmy. Nic.

Nyní v říjnu vidím na podlaze terasy velmi podobného brouka, akorát už je sviňák hnědý a pomalý při těch mrazech, asi mu dochází síly. Nicméně jsem ho asi konečně dostal :-) Teď jde o to zjistit co proti němu, neboť si myslím, že se namnožil a na jaře zas začne. Tvarem je velmi podobný, a vzhledem k tomu, že na tom balkóně se jinak hmyz moc nevyskytuje - a už vůbec ne takovýto - jsem si jistý, že je to on. Pomozte zachránit magnolii, pls.

Fota - brouk pootočený na bok; brouk shora; ožrané listy

Členovec na obrázku je patrně vroubenka americká. Ta s poškozením magnolie nemá nic společného, kdybychom jí chtěli zařazovat jako škůdce tak především jehličnatých dřevin jako je borovice. 
"Zelená potvora" by mohla být kněžice trávozelená, teda pokud vycházím z vašeho popisu, že byla podobná.Na tu mi ovšem nesedí ty vykousané listy. Možná lalokonosec?

https://www.skudci.com/forum/18576/tesarik-nebo-jiny-brouk-ktery-mohl-na...

https://www.skudci.com/forum/13537/divni-brouci-na-fasade-letaji-do-bytu

Přidat komentář

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
Comment Upload
Můžete nahrát obrázek
Files must be less than 64 MB.
Allowed file types: gif jpg jpeg png.